Bescherming van antieke meubels.

Gepubliceerd: 12-11-2021

Ze zeggen dat over smaak niet valt te twisten. En dat zie je terug in een scala aan interieurmagazines en programma's als vtwonen, het bijbehorende ˜vtwonen: weer verliefd op je huis' en Eigen huis en Interieur. De designs slaan je om de oren bij het inrichten van je huis en het aankopen van je inboedel. Een trend die hierin gaande is, is het plaatsen van antieke meubels. Waanzinnig mooi, maar ook heel kwetsbaar. Als je dan gaat verhuizen (of tijdens de opslag) moet je heel voorzichtig zijn met deze stukken. Daarom hebben wij een paar tips voor je op een rij gezet.

Deze materialen heb je nodig tijdens de verhuizing

Laten we beginnen met welke materialen je specifiek nodig hebt voor deze taak. We hebben het eerder gehad over de basismaterialen als verhuisdozen, verhuisdekens, een hondje en verhuiswagen. Natuurlijk komen die van pas, maar om antieke meubels te verhuizen kun je de volgende attributen goed gebruiken. Dit vooral omdat je antieke meubels vaak niet uit elkaar kunt halen om te repareren als ze beschadigd zijn, want negen van de tien keer gaan ze niet meer in elkaar.

 • Verpakkingsmateriaal, eventueel met schokabsorberende werking
 • Noppenfolie met een laag schuim
 • Zuurvrij pakpapier
 • Bakken van kunststof, de grote is afhankelijk van het meubel
 • Antistatische matten
 • Een verhuiswagen met goede schokdempers

Let op deze tips tijdens verhuizen en opslag

Met bovenstaande materialen ben je al een heel eind om je waardevolle objecten te beschermen. Hieronder vind je wat tips om goed over na te denken en op te letten voordat en tijdens de verhuizing en opslag van je antieke spullen.

 • Selecteer de juiste ruimte voor je meubelstuk

Je hoeft een meubelstuk niet te verplaatsen om het te beschadigen. Licht, temperatuur en vocht kunnen grote boosdoeners zijn. Let er daarom op dat je een opslagruimte kiest die je controle geeft over de luchtvochtigheid en temperatuur.

 • Vervoer het antiek voorzichtig

Tijdens een verhuizing kun je te maken krijgen met regen, hobbels, stoten en scherpe bochten. Bescherm ze goed en let erop dat ze met grote zorgvuldigheid worden getild of vervoerd.

 • Zet er niets op

Voorkom krassen en onnodige beschadigingen door het meubelstuk niet te stapelen of er iets op te zetten. Hoewel je dit met je gewone inboedel wel kunt doen om ruimte te besparen.

 • Let op met zonlicht

Als jouw opslagruimte een raam heeft in de muren of het dak, komt er zeker licht binnen. Om je meubel te beschermen kun je het antieke meubel inpakken of bedekken met UV werend materiaal zoals folie.

 • Plasticfolie is een tijdelijke oplossing

Voor het beschermen van je meubels is plasticfolie een hele goede oplossing. Vergeet niet dat plastic condens en vocht vast kan houden. En vocht kan leiden tot schimmel. Controleer je antieke meubelstuk dus regelmatig en wissel wanneer nodig het folie om. Anders kun je er ook een zachte deken of een laken overheen leggen.

 • Zorg dat je goed verzekerd bent

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zelfs al ben je goed voorbereid. Verzeker je waardevolle stukken voor de verhuizing, dan schiet je er in ieder geval niet bij in mocht er iets mis gaan.

Bij Boxx Opslag bieden we de gelegenheid om garageboxen te huren op een van onze locaties. Zowel uit- als inpandige garages, waar de inpandige ook een geconditioneerde binnenhal heeft. Ideaal voor het opslaan van antieke inboedel. Voor alle andere opslagbehoeftes is er de mogelijkheid om tijdelijk opslagruimte, als self storage of mobiele opslagbox, te huren. Neem contact met ons op als je vragen hebt of vraag direct een offerte aan!

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk