De winter komt eraan.

Gepubliceerd: 11-11-2019

De winter komt eraan

Hoe kun je het beste je tuinmeubelen opslaan

Het is officieel herfst maar de winter staat voor de deur. De eerste pepernoten liggen in de schappen en, ja, Kerstmis komt eraan. Er zijn nog een paar laatste klussen die je moet doen voordat je je tuin een paar maanden voor zichzelf kunt laten zorgen; een laatste maaibeurt van het gras, een laatste heg om alles netjes te houden, en dan kun je je tuinmeubelen opbergen om het volgend jaar weer in goede staat te voorschijn te halen. Het beste plan is om je tuinmeubelen droog en veilig op te slaan. Een beetje extra voorbereiding bespaart je werk (en geld) in het voorjaar.

Houten tuinmeubelen opslaan

Houten tuinmeubelen hebben de neiging om korstmos en schimmelsporen te verzamelen, dus voordat je je houten tuinmeubilair opbergt, moet je er zeker van zijn dat je het goed hebt geschrobd met een harde borstel en warm, zeepachtig water. Laat het goed drogen en (idealiter) insmeren met olie voordat je het in je schuur of garage opbergt, of onder een zwaar zeildoek stopt. Als het niet droog is voordat het opgeborgen wordt kan het door het gebrek aan goede luchtcirculatie gaan rotten.

Opslag van plastic tuinmeubelen

Het grootste risico bij kunststof meubilair is verkleuring door schimmel als het niet goed droog en geventileerd wordt opgeslagen. Na het reinigen van je meubelen met warm, zeepwater (met een zachte doek - niets schurend), droog je ze grondig af voordat je ze in je schuur of onder een zeildoek opbergt. Het is natuurlijk veiliger om je tuinmeubelen op te slaan in een geschikte opslagruimte. Als er in de zomer vlekken zijn ontstaan, probeer dan met zuiver bleekmiddel de oorspronkelijke witte kleur terug te krijgen (test dit eerst op een kleine, onopvallende plaats).

Bewaren van rotan of rieten tuinmeubelen

Rotan en rieten tuinmeubelen kunnen lastig schoon te maken zijn door het vlechtwerk. Om stof te verwijderen, gebruik je een stofzuiger. Voordat je hem goed schoonmaakt met heet water en zeep kun je een tandenborstel gebruiken om in alle hoekjes en gaatjes te komen. Je kan ook een hoge drukspuit gebruiken om te reinigen.

Rieten tuinmeubelen moeten altijd binnenshuis worden bewaard wanneer ze niet in gebruik zijn. Je kunt het lakken voordat je het in de opslagruimte stopt om de levensduur te verlengen.

Synthetisch rotan is iets winterharder en is ontworpen om de wintermaanden te doorstaan. Om het in topconditie te houden, moet je het echter bedekken met een pvc-plaat of een hoesje voor je meubels als je het buitenshuis achterlaat. Als je ruimte hebt, is je garage of schuur een betere plaats om rotanmeubilair op te slaan dan om het buiten te laten staan.

Het opslaan van ijzeren tuinmeubelen

Roest is het grootste risico bij de opslag van ijzeren tuinmeubelen. Als je het eenmaal schoon en droog hebt gemaakt, controleer dan of er bloeiende roestvlekken zijn en verwijder deze, je kunt roestverwijderingsproducten in elke doe-het-zelfzaak krijgen, of probeer de aangetaste plek te weken in witte azijn, aangebracht met een zachte doek en wrijf het in met aluminiumfolie. Spoel schoon en laat volledig drogen voordat je het onder een zeildoek of in je schuur opbergt.

Algemene tips voor het bewaren van tuinmeubelen

1.      Weerbestendige opslag

Als je je tuinmeubelen in de schuur opslaat, controleer dan nogmaals of het dak nog steeds waterdicht is. Na verloop van tijd kan een vilten dak verweerd raken en kan het nodig zijn om het dak te herstellen of af te dichten met bitumen.

2.      Stoffen

Als je tuinstoelen zachte kussens hebben, is het een goed idee om deze ergens binnenshuis op te bergen in plaats van buiten in een opbergruimte, muizen en andere dieren zouden je kussens maar al te graag als een nieuw thuis willen adopteren! Ook parasols moeten binnenshuis worden bewaard. Was of dep alle zachte materialen en laat ze goed drogen voordat je ze opbergt.

3.      Veilige opslag

Controleer of je schuur, garage of opslagdozen zijn beveiligd met de beste sloten die je je kunt veroorloven. Opportunistische inbrekers worden waarschijnlijk afgeschrikt door een stevig slot. Als je in een gebied woont waar veel criminaliteit voorkomt, kan het de moeite waard zijn om je tuinmeubilair voor de koudere maanden in een veilige opslagruimte op te slaan.

4.      Alternatieve opslag

Als je geen geschikte ruimte hebt om je tuinmeubilair op te slaan, kun je overwegen om een opslagruimte te huren. Onze units zijn binnen, beschermd tegen ongedierte en de elementen en bewaakt door CCTV's en alarm. Je kunt je tuingereedschap ook bij ons bewaren, zodat alles schoon en droog blijft tot je het weer nodig hebt. De eenheden zijn beschikbaar vanaf ¦ zodat al je tuinmeubilair en/of gereedschap in je opslagruimte voor enkel een paar euro per week kunnen passen.

Omdat je deze spullen voor langere tijd opslaat is het interessant om te kijken naar opslagruimte buiten de stad. Kijk eens op onze website naar geschikte locaties.

Zodra je tuinmeubelen zijn opgeborgen en je andere buitenklussen klaar zijn, zal je tuin er tot het voorjaar netjes en opgeruimd uitzien, en dan zal het echte werk opnieuw beginnen!

Heb je een vraag die we niet hebben beantwoord? Neem dan contact met ons op.

 

- Erwin Fleer
Directeur Boxx Opslagverhuur

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk