Deze oldtimers worden zoal opgeslagen in externe opslagruimte.

Gepubliceerd: 24-05-2022

Over smaak valt te twisten, maar een klassieker is een klassieker om een reden. En die reden is onder andere waarom je de auto binnen stalt in een garage of andere opslagruimte. Nu worden klassiekers en oldtimers vaak in één adem genoemd. Dit klopt echter niet helemaal, want er zijn weldegelijk verschillen tussen de twee. Wat die verschillen zijn en hoe je weet wie nou wie is, lees je in dit artikel.

Klassieker

Om duidelijkheid te scheppen in het hele verhaal van klassieke auto's, definiëren we als eerst wat een klassieker eigenlijk is. Simpel gezegd is een klassieker een model auto dat niet meer gemaakt wordt. Een paar bekende voorbeelden zijn de Volkswagen Kever, Citroën 2CV en Volkswagen Golf GTI. Er moet bijgezegd worden dat niet iedere klassieker een oldtimer is, maar wel elke oldtimer is een klassieker.

Oldtimer

Een klassieker is onder te verdelen in het welbekende oldtimer, youngtimer en future classic. Klassiekers worden onderverdeeld in deze categorieën op basis van hun leeftijd. Een oldtimer is minimaal 40 jaar oud of ouder. Zoals de Volkswagen Kever 1200, deze werd in de periode 1960 tot en met 1965 geproduceerd. Dat betekent dat het model op het moment van schrijven al minimaal 57 jaar op de weg te vinden is. Een oldtimer heeft buiten esthetische waarde, ook financiële voordelen. Wanneer een auto meer dan 40 jaar oud is heeft dit gevolgen voor de wegenbelasting die je betaalt. Is je wagen meer dan 50 jaar oud, dan krijg je zelfs vrijstelling van de jaarlijkse APK-keuring.

Youngtimer of semi oldtimer

Een youngtimer is een klassieker die een stukje jonger is, zoals de naam duidelijk aangeeft. Bronnen geven aan dat een youngtimer tussen de 15 en 40 jaar oud is. Onder populaire youngtimer merken vallen Audi (A4 en A6), BWM (3 en 5 serie), Mercedes-Benz (C- en E-klasse) en de Volvo (V70). Nu kan het zijn dat deze modellen overlap hebben met de volgende categorie, de semi oldtimer. Dit zijn auto's die tussen de 10 en 25 jaar oud zijn. Er wordt op het gebied van verzekeringen en wegenbelasting onderscheid gemaakt tussen youngtimers en semi oldtimers. Voor youngtimers bestaan er aparte verzekeringen en een oudere youngtimer kan in aanmerking komen voor het kwarttarief wegenbelasting. Semi oldtimers grijpen hier allemaal net naast, maar komen er met de jaren vanzelf.

Future Classic

Om de zaken nog iets verwarrender te maken, vallen auto's die jonger zijn dan 15 jaar mogelijk ook in de categorie future classic. Qua leeftijd hebben ze dus niet veel jaren op de teller staan, maar dit zijn modellen die de potentie hebben om heel waardevol te worden. Een paar voorbeelden zijn de Audi RS6 en de Porsche 911 Carrera 4S. Dus heb jij er zo één in je oprit of garage staan? Wees er dan zuinig op, want over een aantal jaar kan je bolide ineens heel veel waard zijn!

Heb jij een oldtimer, youngtimer of future classic en wil je deze beschermen tegen de elementen en diefstal? Dan is een garage een oplossing voor jou! Mocht je deze niet bij huis hebben, kan het verstandig zijn om er een te huren. Dat kan bij Boxx Opslag! Bij ons kun je terecht voor het huren van tijdelijke opslagruimte, zoals een garagebox of self storage. Ben je opzoek naar een plek om niet je bolide, maar je inboedel op te slaan? Dat kan bij de expert op het gebied van opslagruimte verhuur van Nederland. Neem contact op met onze ruimteadviseurs voor alle informatie en vragen.

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk