Een korte geschiedenis van self storage.

Gepubliceerd: 20-08-2021

Self storage, wie is er niet mee bekend? Precies, niemand! En we vertelden je eerder zes redenen om een opslagruimte te huren. Alleen hoe is deze vorm van opslagruimte eigenlijk ontstaan? Waar komt het vandaan? In dit artikel geven we een korte geschiedenis van self storage en een glimps in de toekomst.

Engeland

Veel bronnen zullen je vertellen dat het concept van self storage is ontstaan in de Verenigde Staten, maar de voormalig bezitter van het land; Engeland was ze toch echt voor. Institutionele banken kregen de vraag om de waardevolle goederen van hun klanten veilig op te bergen. Aangezien de kluizen van de banken daar niet op gebouwd waren, puilden deze binnen de kortste keren uit en moest er een oplossing bedacht worden. Rond 1850 werden daarom de eerste magazijnen en pakhuizen gebouwd om persoonlijke en huishoudelijke artikelen van klanten op te slaan.

Verenigde Staten

Zo'n zeventig jaar later begon de verhuur van externe opslagruimte voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten. Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden de eerste self storage bedrijven. Over wat de eerste is geweest bestaat wat verwarring. Er wordt gespeculeerd dat in 1958 in Fort Lauderdale onder de naam Lauderdale Self Storage de eerste vestiging was. Daarentegen wordt ook beweerd dat de eerste self storage verhuurder in de jaren ˜60 in Texas gevestigd was. Waar de eerste locatie ook was, de explosieve groei vond pas plaats in de jaren ˜70. Vanaf dat moment waren er voor zowel particulieren als bedrijven mogelijkheden om self storage units te huren. Deze groei heeft meerdere jaren aangehouden, waardoor er meer dan 50 jaar na het begin, in 2019 47.863 self storage bedrijven waren in de Verenigde Staten. Dit aantal was in 2018 nog 45.547!

Nederland

Ook in Nederland bestaat wat twijfel over wanneer de eerste self storage verhuurder gestart is. Eén ding is daarentegen zeker waar, medio jaren ˜90 vond self storage zijn weg naar Europa. Begrippen als Self Storage, maar ook Selbst Lagerung, Doe-het-zelfopslag of Self Stockage namen sterk in bekendheid toe. In Nederland zou de eerste self storage in 1996, 1999 of 2000 gebouwd zijn. Sinds de start van self storage in Nederland is deze branche enorm aan het groeien. Uit het self storage onderzoek van de FEDESSA, de Federatie van Europese Self Storage Associaties, kwam naar voren dat alleen in Amsterdam al 22 faciliteiten zijn! De Nederlandse variant van de FEDESSA is de NSSA (The Netherlands Self-storage Association), een organisatie die de belangen van mini-opslag bedrijven vertegenwoordigt in de self storage industrie.

Toekomst

In een artikel in Forbes beschrijft de oprichter van Kingdom Storage Holdings over zijn voorspelling voor de self storage markt. Als eerst beschrijft hij de markt als bestand tegen een recessie. Dit heeft de pandemie wel bewezen, waarin de markt stabiel bleef. Daarbij is de self storage markt in de VS in 2019 gewaardeerd op $87.65 miljard. De waarde van de markt wordt in 2025 geschat op $115.62 miljard dollar. Nu zal dat getal in Nederland vermoedelijk lager liggen, maar desalniettemin zal de groei ook hier zichtbaar zijn.

Voor geschikte self storage kun je terecht bij Boxx Opslag. Wij verhuren verschillende opslagoplossingen, waaronder self storage units. Deze worden afgesloten met je eigen stevige slot en 24/7 bewaakt met camerabeveiliging. Opslagruimte huren kan al vanaf één week voor een korte of langere periode. Bij Boxx huur je gemakkelijk, veilig en goedkoop. Bekijk één van onze locaties bij jou in de buurt en bereken met onze ruimtecalculator hoeveel m3 je nodig hebt. Heb je nog vragen of wil je de mogelijkheden bespreken? Neem dan snel contact met ons op!

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk