Emigreren, hoe doe je dat?

Gepubliceerd: 21-01-2022

Verhuizen

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek verhuizen we in ons leven zo'n zeven keer. Dit aantal is gebaseerd op binnenlandse verhuizingen, maar wat als je ergens anders in de wereld je plekje hebt gevonden? Dan ga je internationaal verhuizen, of te wel emigreren. Hoe te beginnen? Wat moet je niet vergeten en wat doe je bovendien met je inboedel? Gaat die in een opslagruimte of zijn er andere opties? In dit artikel bespreken we wat je opties zijn.

Zaken die je moet regelen voor de emigratie

Voordat het grote avontuur en emigreren echt van start kan gaan, zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Deze zijn vooral gericht op je huidige financiën, maar ook op de toekomst en je werksituatie. Hieronder een korte checklist:

 • Je DigiD
 • Uitschrijving en adreswijziging
 • Auto of motor
 • Inboedel
 • Zorgverzekering
 • Toeslagen
 • Voorlopige aanslag
 • Controleer je aangifte
 • Conserverende aanslag nalopen
 • Belasting
 • Woning
 • Diploma's
 • Beroepserkenning
 • Pensioen
 • Uitkering

Wat doe je met je spullen?

Er is veel dat moet gebeuren voordat je met je biezen naar de nieuwe locatie kunt gaan. Toch is één van de belangrijkste onderdelen wat je gaat doen met je spullen. Een paar opties:

 • Je volledige inboedel verkopen
 • Je woning onderhuren inclusief inboedel
 • Je inboedel opslaan in een opslagruimte en je woning onderhuren
 • Je inboedel meenemen naar de nieuwe bestemming
 • Je huur opzeggen en je inboedel opslaan in een opslagruimte

Of je je inboedel mee kunt nemen naar je nieuwe woning en onderhuren inclusief inboedel zijn afhankelijk van jouw situatie. Is je nieuwe woning al gemeubileerd of nog niet? Heb je geschikte huurders kunnen vinden? Een paar voorbeelden van vragen die per situatie kunnen verschillen. Daarom bespreken we hieronder de situaties waarin je je inboedel gaat opslaan, ongeacht of je de woning aanhoudt of niet.

Externe opslagruimte huren

Je hebt ervoor gekozen om je inboedel extern op te slaan. Dit kun je op verschillende manieren bij diverse verhuurders doen. Denk hierbij aan het huren van een self storage unit, een mobiele opslagbox, garagebox, loods of schuur.

Self storage unit

In deze vorm van opslagruimte, huur je de ruimte en eventueel de beveiliging, maar niet meer. Dit houdt in dat je zelf verantwoordelijk bent voor het brengen en inladen van je spullen. Eén van de voordelen van self storage units is dat ze heel divers zijn. Zo komen ze in verschillende afmetingen, beveiligd met je eigen slot of met een code, eventueel zelfs met camerabewaking. Ook op het gebied van temperatuurregeling zijn er een paar mogelijkheden. De ene verhuurder biedt een gekoelde of juist verwarmde unit aan. Wat belangrijk is als je voor deze optie gaat, is zeker weten hoeveel ruimte je nodig hebt. Gelukkig zijn er meerdere manieren om de benodigde ruimte uit te kunnen rekenen.

Mobiele opslag

Heb je geen zin, tijd of energie om zelf je spullen naar de opslag te brengen? Dan is mobiele opslag een geschikte uitkomst voor jou. Veel verhuurders brengen de opslagunit bij jou voor de deur, waarna jij (eventueel met hulp) de unit in kan laden. Er is een verschil tussen een mobiele opslagunit die blijft staan en die weer opgehaald worden door de verhuurder. In het laatste geval hoef je niet te rijden én staat de opslagunit voor de gehele huurperiode veilig opgeborgen.

Garagebox

Bij een garagebox kun je denken aan hetzelfde principe als bij een self storage unit, alleen hebben garages vaak een standaard afmeting en een roldeur.

Loods of schuur

Er zijn veel boeren die op hun grond een schuur of loods hebben staan die ze niet volledig gebruiken. Dit kan voor jou een ideale oplossing zijn om je spullen in op te slaan als je internationaal gaat verhuizen. Vaak is deze optie niet geconditioneerd, dus als je antieke meubels in je inboedel hebt zitten is het van belang dat je deze goed inpakt. Ook loop je het gevaar dat je meubels beschadigd raken door vocht.

Opslag bij familie of vrienden

Een andere optie is om te vragen of je je inboedel bij familie of vrienden kan opslaan. Dit is alleen mogelijk als je naasten er de ruimte voor hebben. Ook is dit een makkelijkere optie als je weet hoe lang je ongeveer weg bent. Spullen bewaren voor een jaar of twee is makkelijker te verkopen dan een onbepaalde tijd. Niet iedereen zal iemand kennen met een lege garage of schuur, maar als het om kleine hoeveelheden gaat is er vast een plekje op zolder of in de bijkeuken.

Zoek jij een partner die je kan helpen bij verhuizen en opslag? Dan zit je bij Boxx Opslag aan het juiste adres. Als opslagruimte verhuur expert van Nederland bieden we verschillende opslagoplossingen aan op diverse locaties. Denk aan self storage units, maar ook mobiele opslagunits en garageboxen. Bij de huur van onze mobiele opslagunits ontvang je ook extra hulp van een team ervaren verhuizers. Zij zorgen ervoor dat jouw inboedel veilig in de opslag komt. Boxx Opslag: tijdelijke opslagruimte voor als jij gaat emigreren. Wil je meer informatie over wat er mogelijk is? Neem dan snel contact op met een van onze ruimteadviseurs.

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk