Hier heb je een inboedelwaardemeter voor nodig.

Gepubliceerd: 07-12-2021

Je bank, keuken en bed valt er onder. Maar ook je fiets, kettingen en schilderijen. Al met al omvat je inboedel heel veel artikelen. Eerder lieten we je weten wat een inboedelverzekering dekt en dat het verstandig is om er een af te sluiten. Een inboedelwaardemeter helpt je hierbij. Lees in dit artikel waar je het tegenkomt, wat het is en hoe het werkt.

Je sluit een inboedelverzekering af

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar ten zeerste aan te raden. Deze sluit je af om je inboedel te verzekeren tegen brand, waterschade of bijvoorbeeld inbraak. Voordat je kunt vaststellen hoeveel je per maand moet betalen, wordt een schatting gemaakt van de waarde. Of te wel, bij het afsluiten of het wijzigen van een inboedelverzekering kom je in aanraking met de inboedelwaardemeter. Het kan natuurlijk zijn dat je over de jaren eens iets nieuws aanschaft, er iemand bij je intrekt of er kinderen komen. Simpel gezegd houdt dit in dat er veranderingen in je inboedel plaatsvinden. Om te voorkomen dat er grote verschillen komen tussen de initiële en de huidige waarde, vragen sommige verzekeraars om eens in de vijf jaar een inboedelwaardemeter in te vullen.

Wat is een inboedelwaardemeter?

Een inboedelwaardemeter is, net als een ruimtecalculator, een tool. Die kun je gebruiken bij het vaststellen van de waarde van je inboedel. Dit hulpmiddel is gebaseerd op verschillende onderzoeken naar de waarde van de inboedel van Nederlandse huishoudens.

Hoe werkt het?

De inboedelwaardemeter is een formulier dat je invult. Het is gebaseerd op een paar categorieën die voor iedereen kwantificeerbaar zijn. Afhankelijk van de hoogte van het getal in de categorie krijg je daarvoor punten toegewezen. Deze punten vermenigvuldig je dan met een bedrag in euro's. Op het totale bedrag wordt een premie berekend die je maandelijks kwijt bent voor je inboedelverzekering.

Op de inboedelwaardemeter vul je in:

  • Je leeftijd

Overwegend wordt gesteld dat hoe ouder je bent, hoe meer spullen (van waarde) je bezit.

  • Het netto inkomen van de hoofdkostwinner

Hoe meer je verdient, hoe meer en duurder je kunt kopen.

  • De samenstelling van je gezin

Ben je alleenstaand, samenwonend of een gezin met kinderen. Het heeft allemaal invloed op de grootte en waarde van je inboedel.

  • De afmeting van je woning

Logischerwijs kun je vaststellen dat hoe meer vierkante meters je hebt, hoe meer spullen je er kwijt kunt.

Naast deze standaard categorieën zijn er nog een aantal zaken die voor extra punten kunnen zorgen. Denk hierbij aan dure apparatuur, zoals (spel-)computers, of sieraden. Anderzijds kun je denken aan kunst, muziekinstrumenten of antieke meubels. 

Boxx Opslag is de opslagverhuur expert van Nederland. Hieronder valt ook inboedelopslag. Met onze unieke mobiele opslagboxen verzorgen wij de opslag, het transport en het inruimen van de opslagunit. Door de tijdelijke opslagruimte voor de deur te plaatsen en helpen met inladen, minimaliseer je de kans op schade. Daarna rijden wij de opslagbox naar onze beveiligde vestiging. Wanneer jij er klaar voor bent, zetten we hem weer voor je deur neer en helpen met uitladen. Tijdelijke opslagruimte huren is gemakkelijk, veilig en goedkoop bij Boxx. Naast inboedelopslag verhuren wij ook self storage units en garageboxen, zowel particulier als zakelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs voor de mogelijkheden.

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk