Hoe sla ik mijn meubels goed en veilig op.

Gepubliceerd: 11-11-2019

Handige tips voor het opbergen van je inboedel

Niet iedereen weet hoe je meubels het beste kunt opslaan, maar met de volgende tips kun je jouw meubels lang en goed bewaren.

Tips voor het opbergen van meubels

Hoe bescherm je het best jouw meubels in een opslagruimte? Gemakkelijk. Neem vooral de tijd om het goed op te bergen. Maar laten we eerlijk zijn het vergt wel een beetje werk. Met deze opbergtips kun je elk meubelstuk beschermen, ongeacht het materiaal “ van tafels en bureaus tot stoelen en banken, of het nu gaat om onbetaalbare familiestukken of goedkope beddensets.

Het opslaan van meubels op de juiste manier

1.      Onderzoek je opslagmogelijkheden

Het opbergen van meubels kan een kostbare beslissing zijn. Bewaar je het voor de lange termijn of verkoop je het meubilair en koop je nieuwe meubels als het zover is? De gemiddelde kosten variëren van een goedkope opslagruimte tot iets duurdere, afhankelijk van de locatie. In veel gevallen is het zinvol om meubels op te slaan als je in het midden van een verhuizing zit of in een overgangsfase zit. Overweeg eerst al je opties, voordat je een opslagruimte kiest.

2.      Maak alles grondig schoon

Plaats nooit vuile voorwerpen in de opslagruimte. Niet alleen zullen onaangename geuren zich naar nabijgelegen eenheden verplaatsen, maar de vuile voorwerpen zullen ook de kans op schimmel en bacteriën in uw opslagruimte aanzienlijk vergroten.

Enkele tips voor het reinigen van meubels voor opslag:

  • Bij hout of plastic meubilair gebruik je een milde zeep en water. Voor specifieke houten stukken, en bijvoorbeeld antiek, gebruik dan een speciale houtreiniger om de bestaande afwerking van het hout te beschermen.
  • Zorg er ook voor dat je stoffen voorwerpen zoals banken of zitkussens met stof- of meubelstofreiniger schoonmaakt. Controleer of alles volledig droog is voordat je begint met inpakken.
  • Poets de metalen delen met een poetsdoek en metaalreiniger. Deze stap helpt bij het verwijderen van bestaande oxidatie en vertraagt de opbouw van aanslag.

3.      Haal alles uit elkaar

Demonteer alles wat je kunt, voordat je meubels van de oorspronkelijke locatie verwijdert - dit geldt ook voor bureaus, boekenkasten, tafels, stoelen en meer. Dit bespaart je niet alleen veel ruimte qua opslag, maar het maakt het inpakken van je boxx on wheels ook nog eens gemakkelijker. De boxx on wheels zijn speciaal voor het opslaan van inboedels.

Doe tot slot alle schroeven, bouten, inbussleutels en andere kleine voorwerpen in een gelabeld zakje dat naast het meubelstuk waar het bij hoort, wordt opgeborgen.

4.      Wikkel de meubels in voor opslag

Zorg ervoor dat alles volledig bedekt is, inclusief de vloer. Leg, voordat je iets in je opslagruimte legt, dikke plastic platen op de vloer om te voorkomen dat er vocht uit de vloer in je meubels sijpelt.

Plaats ook nooit meubels onbedekt in je opslagruimte. Gebruik oude lakens, dekens, druppelvormige doeken of plastic folie om de stukken te bedekken en ze te beschermen tegen stof en vocht. Zorg ervoor dat je de meubels niet omwikkelt met dikke plastic hoezen die de meubels in vocht afdichten, want dat kan condensatie veroorzaken en de meubels zouden uiteindelijk opzwellen. Wikkel de meubels zodanig in dat ze kunnen ademen door het materiaal losjes over de meubelen te draperen.

5.      Bescherm glazen voorwerpen

Het is begrijpelijk dat glazen tafelbladen en spiegels extra voorzorgsmaatregelen vereisen. Wikkel het stuk eerst in met pakpapier. Plak het papier niet direct op het glas, want het laat een vervelend residu achter.

Bedek daarna het glas met een bubbeltjesfolie of stop het hele voorwerp in een doos voor wat extra veiligheid. Gebruik een doos die lang en breed is, maar relatief plat, vergelijkbaar met de vorm van het glas zelf.

6.      Laat geen voedsel achter

Of je meubels nu langdurig of voor een paar maanden opslaat, laat nooit iets achter in je opslagruimte dat insecten of ongewenste dieren kan aantrekken. Dit advies geldt ook voor kartonnen opbergdozen die je gebruikt “ gebruik nooit iets dat eerder uit een kruidenierswinkel of op welke manier dan ook bevuild kan zijn. Hoewel de opslagruimte regelmatig wordt behandeld met ongediertebestrijding, kun je nooit te voorzichtig zijn.

7.      Niet te veel in de opslagruimte stoppen

De beste manier om meubels in een opslagruimte op te slaan is door niet te veel te bewaren. De kans dat je iets beschadigt wordt groter door te veel in je opslagruimte te stoppen. Neem de tijd om je opslagruimte zo te organiseren dat je altijd makkelijk toegang hebt. Verpak meubels systematisch door te beginnen met de grootste stukken om vervolgens te eindigen met de kleine voorwerpen.

Probeer je opslagruimte schoon en opgeruimd te houden om je meubels en andere spullen zo goed mogelijk te beschermen. Als je probeert om steeds meer spullen op te slaan, loopt je het risico om onnodig schade te veroorzaken.

Tot slot...

Kortom het opslaan van meubels in een opslagruimte hoeft niet ingewikkeld of stressvol te zijn. Maar één van de grootste fouten die mensen maken is of te veel geld uitgeven aan een te grote eenheid of aan een opslagruimte die niet groot genoeg is. Zorg ervoor dat je de juiste opslagruimte kiest voor de hoeveelheid spullen die je hebt.

Heb je een vraag die we niet hebben beantwoord? Neem dan contact met ons op.

- Erwin Fleer
Directeur Boxx Opslagverhuur

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk