Hoe verhuis je een vleugel?

Gepubliceerd: 19-11-2021

Een vleugel is een prachtig instrument en staat tegenwoordig niet alleen maar in het huis van wereldberoemde pianisten als Wibi Soerjadi en Jan Vayne. Als je het aan ons vraagt zou ieder huis gevuld moeten worden met het prachtige geluid. Natuurlijk gaat de vleugel mee met de verhuizing, mits er ruimte is in je nieuwe huis. Hoe je dit massieve instrument veilig verhuist vertellen we je in dit artikel.

Voorbereiding

We beginnen bij het begin; de voorbereiding. Wanneer deze zorgvuldig en volledig wordt uitgevoerd, scheelt dit een boel gedoe en eventuele schade.

Dimensies van de vleugel

Het is belangrijk dat je exact de dimensies van de vleugel weet voordat je deze gaat verhuizen. Daarmee bedoelen we de breedte, lengte en hoogte. Ook is het gewicht heel belangrijk. Een vleugel weegt al snel 300 kilo of meer en dat kun je niet met maar twee mensen tillen. Zorg dat je deze dimensies doorgeeft aan de mensen die je helpen of de verhuizers die je inhuurt.

Plan een route

Dat een instrument zo massief als de vleugel niet door het deurgat past moge duidelijk zijn. Alleen is hem volledig demonteren ook niet altijd een optie. Bedenk daarom goed van te voren hoe je het instrument naar buiten of beneden wil krijgen. Misschien past hij door de openslaande ramen of serredeuren?

Haal alle losse onderdelen van de vleugel

Denk aan de voetpedalen, de klep en de notenboekhouder. Ook eventuele snoeren of draden die achter de vleugelpoten lopen, kun je loshalen. Bewaar deze veilig in een doos en vervoer apart van het instrument.

Verplaatsen en inpakken

Wij starten met het verplaatsen van de vleugel. Afhankelijk van jouw situatie kun je ook beginnen met inpakken.

  • Leg tussen de vleugelplank (of vleugelslee) een stevige verhuisdeken om schade te voorkomen. Dit is een speciaal ontworpen attribuut voor de vervoer van vleugels en is sterk genoeg om hem te dragen.
  • Monteer de vleugelplank of vleugelslee aan de zijkant van het instrument.
  • Zorg dat de volgende stap voorzichtig en met veel beleid gebeurt. Het kost namelijk veel tilwerk en coördinatie om de vleugel op zijn zijkant te leggen. Leg de vleugel op de zijkant.
  • Wanneer de vleugel op zijn zijkant ligt kun je hem rustig duwen of rollen.
  • Als hij daar staat waar hij heen moest, kun je beginnen met het inpakken. Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant moet je goed bedekken. De snaren van een vleugel zijn erg gevoelig voor temperatuurschommelingen. Door ze goed in te pakken blijven ze ˜warmer' en hoef je in het nieuwe huis niet eindeloos opnieuw te stemmen.
  • De snaren pak je het beste in met een combinatie van noppenfolie, inpakpapier en verhuisdekens. Plaats een laag noppenfolie om de snaren en pak het folie in met inpakpapier rond de scherpe delen. Je kunt nog een dunne verhuisdeken tussen de snaren en de klep leggen of deze gebruiken om de vleugel in zijn geheel in te wikkelen. Als je hem volledig omwikkeld met verhuisdekens, doe je er goed aan om het geheel af te zetten met afdekfolie.
  • Vlak voor het vervoer demonteer je de poten.

Het transport

Nadat je het instrument veilig en wel hebt ingepakt is hij klaar voor het daadwerkelijke transport. Demonteer de poten en zorg dat je genoeg mensen hebt om de vleugel te tillen. Afhankelijk van het gewicht van de vleugel zul je er misschien meer nodig hebben, maar wij adviseren minimaal drie. Bijvoorbeeld om de zijkant op de pianoroller (een soort hondje) te zetten, over drempels te krijgen of op de laadklep te plaatsen. Controleer dat je een verhuiswagen met een laadplek hebt, want een vleugel is te zwaar om zelf, zonder schade, in een verhuiswagen te tillen. Wanneer het instrument in de verhuiswagen staat, zet je hem vast met spanbanden. Trek deze goed aan zodat de vleugel niet kan gaan rollen wanneer je gaat rijden. Om het af te maken kun je er nog een extra verhuisdeken overheen leggen.

Het is niet altijd een gegeven dat je in je nieuwe huis de ruimte hebt om je prachtige vleugel neer te zetten. Je wil hem niet direct verkopen, wat doe je dan? Een oplossing is om tijdelijke opslagruimte te huren. Boxx Opslag biedt verschillende opslagruimtes te huur aan. Denk aan self storage of garageboxen. Op meerdere locaties door het land helpen wij huurders met hun opslagproblemen. Dit doen we door met je mee te denken en een premium service te verlenen. Onze ruimteadviseurs staan 7 dagen per week voor je klaar voor al je vragen over opslagruimte. Neem snel contact op om te zien wat Boxx Opslag voor jou kan betekenen!

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk