Kleiner gaan wonen. Waar laat je je spullen?

Gepubliceerd: 14-07-2021

De afgelopen jaren zien we een toename in de trend van het kleiner wonen. Steeds meer mensen gaan kleiner wonen dan ze voorheen deden. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals de kinderen die het nest verlaten hebben en er niet zoveel behoefte meer is aan al die extra ruimte. Ook worden er steeds meer Tiny houses gebouwd en verkocht. Wat de aanleiding ook is, als je kleiner gaat wonen, wat doe je dan met je spullen?

Voordelen van kleiner wonen

Hoewel niet iedereen staat te springen om kleiner te gaan wonen, heeft het zeker een aantal voordelen. In eerste instantie is kleiner wonen een stuk goedkoper, omdat je voor minder vierkante meters hoeft te betalen. Daarnaast is de rekening voor het energieverbruik lager, omdat een kleinere ruimte sneller opgewarmd is dan een grote.. In een kleinere woning wil je geen ruimte missen en daarom wordt iedere vierkante meter benut. Een zolder waar hoekjes zijn die leegstaan of een onnodige extra slaapkamer die stof verzamelt is verleden tijd. Wanneer je kleiner gaat wonen is dit een kans om minimalistischer te gaan leven. Minder ruimte houdt in dat je minder spullen kunt opslaan en bewaren, dus vaker moet opruimen. Neem eens een kijkje bij Marie Kondo voor wat handige tips. Ook op huishoudelijk vlak houdt kleiner wonen in dat er minder schoongemaakt hoeft te worden en daar win je tijd mee. Ook met het oog op de toekomst en ouder worden kan een kleinere woning een oplossing bieden qua gemak.

Tips voor kleiner gaan wonen

Je hebt de keuze gemaakt om kleiner te willen gaan wonen. Hoewel het heel simpel lijkt, is kleiner gaan wonen niet zo maar gedaan. Om dit proces in goede banen te laten verlopen zijn hier vijf tips om voor en tijdens het proces te volgen.

1. Noteer alle wensen die je stelt aan een kleinere woning

Je hebt deze beslissing gemaakt met een bepaald gevoel in gedachten. Zoals met het oog op de toekomst, vanuit ecologische of financiële overweging. Om met je nieuwe woning deze doelen te behalen noteer je alles op een wensenlijstje wat je juist wel of niet prettig vindt aan een nieuwe woning. Bijvoorbeeld zonnepanelen, een eigen parkeerplek, wel of geen logeerkamer. Loop deze lijst met wensen na en zie welke een musthave of een nice to have zijn.

2. Denk vooruit

Beeld je in waar je over 10 jaar staat. Komen er nog kinderen of misschien kleinkinderen die blijven logeren? Wellicht heb je dadelijk nog ruimte nodig voor een hobby die je graag wilt uitvoeren. Is een thuiskantoor echt nog van belang? Lukt het traplopen dadelijk nog zoals nu? Dit zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden in de planning.

3. Stel een financieel plan op

Kijk vanuit je wensenlijstje van tip 1 hoe het financiële plaatje eruit moet gaan zien. Wat is het maximale dat je wilt uitgeven voor een kleinere nieuwe koopwoning en welke WOZ-waarde heb je op je huidige woning? Als je zonnepanelen wilt gaan installeren is het verstandig te achterhalen hoeveel dat gaat kosten. Een verhuizing op zich kost ook geld, neem dit mee in je berekening. Neem alle inkomsten en kosten mee in je financiële plan en maak de balans op.

4. Puzzelen met de ruimtes

Logischerwijs is er minder ruimte om in te delen wanneer je kleiner gaat wonen. Daarom is het verstandig om voor de verhuizing een puzzel te leggen met wat waar gaat komen. Dit kun je doen door een plattegrond te maken van de woning. Kijk hierbij naar de lengte en de breedte, maar ook naar de hoogte. Er is een kans dat je extra opbergruimte onder meubels kunt plaatsen of dozen bovenop kasten kwijt kunt. Wees creatief met je oplossingen en neem eens een kijkje bij iemand anders hoe zij hun ruimte ingedeeld hebben.

5. Kijk naar externe opslagruimte

Je gaat kleiner wonen, dus zul je moeten opruimen en keuzes maken over wat wel en wat niet meegaat naar je nieuwe woning. Nu weten wij als geen anders dat het soms een lastige keuze is en je even de tijd wilt hebben om er over na te denken. In dit geval en een aantal andere biedt tijdelijke externe opslagruimte een oplossing voor dit probleem. Hierbij kun je denken aan inboedelopslag of het bewaren van goederen voor je kinderen. Er zijn meerdere partijen die opslagruimte te huur aanbieden, dus laat je goed informeren.

Boxx Opslag is dé opslagverhuurspecialist van Nederland. Met ons diverse aanbod, bestaande uit standaard opslagruimtes, ook wel self storage, garageboxen en unieke mobiele opslagunits, hebben we voor iedere opslagbehoefte een oplossing. Met diverse locaties in het land is er altijd één bij jou in de buurt. Neem snel contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk