Let op deze punten wanneer je een garagebox wilt kopen.

Gepubliceerd: 11-08-2021

Garagebox

Een garagebox is veelzijdiger dan alleen een plek om een oldtimer of camper te kunnen stallen. Eerder vertelden we je een aantal redenen om een opslagbox te huren. Dit is een goede oplossing als je tijdelijke opslagruimte nodig hebt, maar een garagebox kopen biedt een permanentere uitkomst. Om een juiste keuze te maken en zodat je later niet voor verrassingen komt te staan, zijn dit de punten om op te letten wanneer je een garagebox wilt gaan kopen.

Hieronder lees je meer over de aankoop van een permanente opslagruimte. Buiten het gebruiken van een ruimtecalculator om vast te stellen hoeveel inhoud je nodig hebt en op welke locatie de garagebox moet staan, gaan we dieper in op: bezichtiging, kosten voor de aankoop, maandelijkse en jaarlijkse kosten na de aankoop en het onderhoud van de garagebox.

Voor de aankoop

Net als bij de aankoop van een huis is het verstandig om de garagebox te bezichtigen voordat je de koop volledig afrondt. Omdat je hem niet altijd op hetzelfde moment gaat bezoeken is het verstandig om er op verschillende momenten naar toe te gaan. Zo kun je zien hoe lang je er over doet tijdens de spits, in de ochtend of in het weekend. Daarnaast krijg je inzicht in wanneer het druk is op het garagepark, welke mensen er zoal nog meer huren of gekocht hebben en hoe de verlichting op het terrein is.

Het is meer dan logisch dat een garagebox kopen geld kost, maar er zijn meer kosten voor de koper dan je in eerste instantie zou denken. Kosten om rekening mee te houden zijn die van de notaris, het kadaster, VVE Beheerder, een overdrachtsbelasting en de verrekening van de jaarlijkse lasten met de verkoper. Het tarief van de notaris verschilt per bureau waardoor het lastig te zeggen is op hoeveel de kosten precies uitkomen. Over het algemeen liggen ze ergens tussen de 400 en 1800. Om je in te schrijven in het kadaster en er inzage in te krijgen, reken je op ongeveer 100. Het VVE Beheer rekent voor de administratiekosten tussen de 50 en 100. De overdrachtsbelasting bedraagt 8% van de aankoopprijs en de jaarlijkse lasten van de verkoper zullen later in het jaar lager zijn dan in het begin van het jaar.

Als laatst, om te voorkomen dat je dadelijk niet gemakkelijk bij je garagebox komt, controleer de doorrijhoogte van het garagepark. Past jouw bus, camper, aanhangwagen of caravan overal onderdoor?

Na de aankoop

Je hebt de garagebox gekocht en hij staat officieel op jouw naam, gefeliciteerd! Dan komen we nu op het punt van de kosten na de aankoop. Want net als bij een huis heb je bij een garagebox te maken met rekeningen. Deze zijn onder te verdelen in maandelijkse en jaarlijkse kosten. Bij maandelijkse kosten kun je onder andere rekening houden met het lidmaatschap bij de VVE, doorlopende zaken als brand- en inbraakverzekering, elektriciteit en water. Zo'n een keer per jaar komt de afrekening van de onroerendezaakbelasting (OZB), het waterschap en gemeentelijke belastingen.

Hoewel een garagebox een zeer robuuste opslagruimte is heeft het eens in de zoveel tijd onderhoud nodig. In het koopcontract staat wie waar verantwoordelijk voor is. Tot waar ben jij verantwoordelijk en tot waar is de parkeigenaar verantwoordelijk? Denk hierbij aan de bestrating en dakbedekking, vloeren, elektra en schilderwerk. Er worden tegenwoordig garageboxen aangeboden die praktisch onderhoudsvrij zijn, dit scheelt ook weer in de periodieke kosten. Daarnaast is het verstandig om halfjaarlijks een moment in te plannen om de onderhoudspunten waar jij verantwoordelijk voor bent na te lopen. Op deze manier voorkom je achterstallig onderhoud.

Boxx Opslag verhuurt en verkoopt op meerdere locaties in het land onderhoudsvrije garageboxen. Deze zijn voorzien van een luxe Hörmann roldeur en op diverse manieren in te richten. Neem contact met ons op voor meer informatie over de garageboxen of een van onze andere opslagoplossingen, zoals self storage units.

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk