Nederlandse Storage Wars?

Gepubliceerd: 25-11-2021

In maar liefst 14 seizoenen en bijna 280 afleveringen leerde de wereld kennismaken met het veilen van opslagruimte door het programma Storage Wars. Dit fenomeen is al jaren bekend en gaande in de Verenigde Staten, maar hier was het een geheel nieuw concept. Het programma volgt professionele opkopers die kunnen bieden op een self storage unit tijdens de veiling. Het meest recente seizoen is in april 2021 uitgezonden, maar hoe staat het er nu voor met de veilingen in Nederland? Wij zochten het voor je uit en je leest het in dit artikel.

Storage Wars US

Sinds december 2010 konden kijkers zien hoe een groep professionele kopers van opslagruimte de strijd met elkaar aangingen op diverse veilingen in de staat Californië. De regelgeving daar geeft aan dat als de huur van een self storage unit drie maanden lang niet voldaan wordt, de unit verkocht mag worden door een veilingmeester. De schuld moet contant betaald worden en de unit wordt als geheel verkocht. Deelnemers krijgen voordat de veiling van start gaat vijf minuten om de opslagruimte te inspecteren. Men mag de ruimte absoluut niet in en ook geen spullen aanraken. Doen zij dit wel, dan wordt hun deelname aan de veiling ontzegd. De winnaar krijgt een dag later de sleutel om de aankoop te onderzoeken op eventuele schatten. 

Huidige veiling situatie in Nederland

Op dit moment komen dit soort veilingen in Nederland weinig tot niet voor. Nu sturen opslag verhuurders in eerste instantie een incassobureau naar wanbetalers. Zo worden de openstaande rekening vereffend. Mocht dit om wat om een bepaalde reden niet lukken, wordt de opslagruimte leeggehaald. De inhoud wordt bijna altijd vernietigd of  onderhands verkocht aan een selecte groep kopers. Anderzijds kan een verhuurder er voor kiezen om de inhoud naar een kringloopwinkel te brengen of te doneren aan een goed doel. Er zijn veilingen die online plaatsvinden, maar fysieke veilingen zie je nauwelijks. Er wordt beweerd dat de online veilingen meer fraudegevoelig zijn dan fysieke, maar dat heeft voorlopig nog niet bijgedragen aan een toename in fysieke veilingen.

Hoewel het houden van een fysieke veiling in Nederland niet onmogelijk is, gaat er redelijk wat werk in zitten. Er is hier namelijk sprake van 'huurrecht'. Dit recht houdt in dat wanneer niet betaald wordt door de huurder, de verhuurder naar de rechter moet stappen om de huurovereenkomst te ontbinden. Pas wanneer een rechter toestemming geeft, kan de opslagruimte ontruimd worden. Het gaat zelfs zo ver dat ook als twee partijen overeen zijn gekomen dat de verhuurder recht heeft om te verkopen, de rechter hier alsnog toestemming voor moet geven.

De opkomst van fysieke veilingen in Nederland

Nu is het niet zo dat er helemaal geen openbare fysieke veilingen van opslagboxen in ons land plaatsvinden. Zo is er een bedrijf in Drachten dat deze verkopen faciliteert. Over het algemeen gelden dezelfde regels als in de VS. Vooraf heb je een paar minuten de tijd om de opslagbox te bekijken, zonder iets aan te raken of binnen te treden. De biedingen beginnen wel iets lager dan in de VS, hier begint de veiling met slechts 1, -! De bieder met het hoogste bod wint, kan na de veiling betalen en de sleutel van de box in ontvangst nemen.

Bij Boxx Opslag huur je gemakkelijk, veilig en goedkoop verschillende soorten opslagruimte. Denk aan self storage units, mobiele opslagboxen en garageboxen. Op diverse, goed bereikbare locaties in het land zijn alle voorzieningen aanwezig die je nodig hebt. Met onze ruimtecalculator reken je uit hoeveel ruimte je echt nodig hebt. Als je hier twijfels over hebt of andere vragen kun je contact opnemen met onze ruimteadviseurs. Zij staan zeven dagen per week van 09:00 tot 17:30 voor je klaar!

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk