Opstalverzekering of toch inboedelverzekering?

Gepubliceerd: 29-10-2021

Zakelijke opslagruimte huren

Al je spullen, groot en klein, zijn ontzettend waardevol. Voor, tijdens of na een verhuizing kan er wel eens een ongelukje plaatsvinden. Hierdoor kan er schade ontstaan aan bijvoorbeeld je televisie, bank of zelfs muren van je woning. Om te voorkomen dat je deze bedragen direct in een keer op moet hoesten om te laten repareren, sluiten we verzekeringen af. Denk aan een opstal- of inboedelverzekering. In dit artikel vertellen we er alles over.

Wat is een opstalverzekering eigenlijk?

Een opstalverzekering is een verzekering die zich bekommert om je gebouw of woning. Hiermee dek je het pand tegen schade door storm, brand, inbraak, water, een aanrijding of wind. Hoewel je misschien denkt dat wind niet direct of altijd een grote boosdoener is, heeft Nederland steeds vaker te maken met windstoten die hele daken kunnen verwoesten. Een opstalverzekering wordt ook wel een gebouwenverzekering genoemd. Deze kun je zowel particulier als zakelijk afsluiten.

Wanneer er schade aan je woning of bedrijfspand is aangericht, zal dit gerepareerd moeten worden. Als gevolg worden er kosten gemaakt, die gedekt worden door je opstalverzekering. De kosten die worden gemaakt om de schade aan het pand of andere onroerende goederen te herstellen, worden herstelkosten genoemd. Dan is er nog de herbouwwaarde, het totale bedrag dat het kost om het verzekerde pand in dezelfde staat te herbouwen. Aan de hand van de waarde van de opstal wordt de hoogte van je verzekering berekend.

Wat dekt een inboedelverzekering?

Waar een opstalverzekering de buitenkant van je pand of woning verzekert, dekt een inboedelverzekering (bijna) alles aan de binnenkant. Deze verzekering zorgt er namelijk voor dat de schade aan je inboedel gedekt worden in het geval van waterschade of lekkage, brand, storm en diefstal. Als men spreekt van een inboedel, worden alle spullen in de woning bedoeld die niet vast zitten en dus niet verhuisbaar zijn. Specifiek spullen die niet geaard zijn of met een nagel op hun plek gehouden worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bank, koelkast, sieraden, gordijnen, televisie, keukengerei, wasmachine of speelgoed van de kinderen.

Hoewel een inboedelverzekering heel erg veel dekt, wordt de schade niet in alle gevallen gedekt. Per verzekeraar kan er verschil zitten in wat precies wel of niet als schadeoorzaak wordt gezien, maar de consumentenbond geeft aan dat de volgende oorzaken gedekt worden door een inboedelverzekering:

  • Brand
  • Wateroverlast
  • Blikseminslag
  • Ontploffing
  • Inbraak
  • Gewelddadige beroving
  • Storm met minimaal windkracht 7
  • Schroeien en smelten

Welke verzekering moet ik afsluiten?

Hoewel het zeer verstandig is om een inboedelverzekering af te sluiten, is het niet verplicht om dit te doen. Dat gezegd hebbende, raden we je het ten zeerste aan om dit wel te doen. Inboedelverzekeringen komen in verschillende soorten en maten. Zo kun je kiezen in hoeverre je alles wilt verzekeren. Denk hierbij aan schade die door andere toegebracht is of wanneer je zelf de schuldige bent.

Aan de andere kant is een opstalverzekering verplicht wanneer je een koopwoning met een hypotheek hebt. Deze moet op de dag dat de woning wordt opgeleverd of overgedragen ingaan. Wanneer je een bedrijfsruimte of pand huurt van een verhuurder, ben je niet zelf verantwoordelijk voor deze verzekering. De verhuurder draagt verantwoordelijkheid voor de opstalverzekering. Controleer wel of, bijvoorbeeld de vloer die jij zelf legt, meeverzekerd is op de polis van de verhuurder of niet.

Welke van de twee geschikt is voor jou, is volledig afhankelijk van jouw situatie. Bij Boxx Opslag ben je aan het juiste adres voor zowel de huur van ruimte om je inboedel in op te slaan of bedrijfsruimte om zorgeloos te ondernemen. Voor zowel particuliere als zakelijke huurders bieden wij een reeks aan opslagruimtes als self storage, garageboxen en mobiele opslagboxen. We zijn zeven dagen per week geopend en kijken graag samen met jou naar een gepaste oplossing op een van onze locaties. Neem snel contact op om te zien wat we voor jou kunnen betekenen!

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk