Tips voor kleding opbergen op lange termijn.

Gepubliceerd: 12-02-2020

Weg met die motten in kleding!

Eindelijk tijd gevonden om een aantal zaken eens goed te regelen. Het huis slibt na verloop van tijd langzaam dicht en daarom is het goed om zo nu en dan de tijd te nemen om op te ruimen.

De babykleding van onze dochter is nog steeds gemend met kleding die zij nu aan heeft. Ik wilde ze in een vuilniszak of kartonnen doos stoppen en in de schuur opbergen. Maar in de schuur ontdekte ik dat alle kartonnen dozen door ratten en muizen waren aangevreten! Ik wilde echt het meeste van haar babykleding bewaren, voor het geval dat, dus ik zocht naar de beste manier om haar kleding op te bergen en te beschermen tegen motten.

Na enig zoeken op internet ontdekte ik de volgende 6 eenvoudige stappen en maatregelen die je moet nemen bij het opbergen van kleding voor de lange termijn.

1. Was de kleding voor het opbergen

Was en strijk je kleding alvorens het opbergen ervan. Vlekken en vuil zetten zich ˜vast' in de kleding. Als je de kleding dan eindelijk weer uit de opslag haalt om ze weer te gebruiken, zullen de vlekken moeilijk te verwijderen zijn. Vuile kleding kan ook ongedierte en insecten aantrekken die je kleding kunnen beschadigen. Was alle kleding volgens de was voorschriften en breng alle chemisch reinigbare kleding naar de stomerij. Zorg ervoor dat de kleding goed wordt gespoeld voordat je ze gaat opbergen, zodat alle bleekmiddelen, chemicaliën en wasmiddelen worden uitgewassen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je kleding veilig is tijdens de opslag, maar ook dat deze schoon is en klaar om te dragen wanneer je ze nodig hebt.

2. Vacuümverzegelingszakken

Er is een groot assortiment vacuümverzegelingszakken op de markt, die veel ruimte besparen. Er wordt echter veel gespeculeerd dat het opbergen van je kleding in deze zakken over een lange periode je kleding kan beschadigen. De redenering is dat de meest natuurlijke stoffen lucht nodig hebben om hun structuur en kwaliteit te behouden, en dat door alle lucht uit de zak te zuigen, je de vezels samenperst. In het verleden heb ik deze zakken gebruikt voor de opslag van seizoen kleding en heb nooit problemen ondervonden. Misschien moet je voor bijvoorbeeld erfstukken, echt dure of sentimentele kledingstukken niet het risico lopen.

3. Zeg nee tegen plastic zakken en kartonnen dozen

Luchtdichte plastic bakken met een deksel is ook een goede manier om je kleren in te pakken. Dit houdt je kleding droog en stopt in de meeste gevallen de groei van schimmel. Als je plastic verpakkingen gebruikt, zorg er dan voor dat ze schoon en droog zijn. Vermijd plastic zakken, omdat deze vocht kunnen opvangen en schimmelvorming of het vergelen van stoffen kunnen veroorzaken. Het verpakken van je kleding in een kartonnen doos beschermt je kleding niet tegen ongedierte, omdat ratten en muizen gemakkelijk door het karton kunnen knagen. Pas wel op, niet alle plastic dozen zijn veilig, sommige kunnen chemicaliën vrijgeven die subtiele tot sterk negatieve effecten op de kleding kunnen hebben.

4. Mottenballen

Niet alleen laten mottenballen je kleding vreselijk ruiken, ze zijn ook niet 100% effectief en kunnen potentieel gevaarlijk zijn als ze door kinderen of huisdieren worden gevonden. Een veel aantrekkelijker alternatief zijn de natuurlijke houten cederballen. Ze ruiken niet alleen beter, ze zijn net zo effectief als mottenballen en zijn nog effectiever als ze in combinatie met alle genoemde tips worden gebruikt. Bij gebruik van houten cederballen moet je ervoor zorgen dat ze tussen de kledingstukken worden geplaatst.

5. Schoon, koel, donker en droog

De atmosferische omstandigheden en de omgeving waarin je je voorwerpen opslaat, kunnen schade veroorzaken aan je kleding. Het is ideaal om kleding op te bergen in omstandigheden die niet warmer zijn dan 23°C en een relatieve luchtvochtigheid van 55% hebben. Ik zou deze richtlijn alleen opvolgen als ik bijzondere en/of dure kleding zou opbergen. Zolang de opbergruimte schoon is en de kleding goed is opgeborgen, moet het veilig zijn. Voor mensen die kleding in hun eigen, persoonlijke ruimte opslaan, houd er dan rekening mee dat zolders en garages de thuisbasis kunnen zijn van brandstoffen, vet en vele ontvlambare voorwerpen, ongedierte kunnen bevatten en vochtig kunnen zijn dit in tegenstelling tot een self storage unit.

6. Controle

Het is belangrijk om je spullen in de opslagruimte te controleren, ongeacht waar en wat je opslaat. Als je je spullen een paar keer per jaar controleert, verklein je de kans op beschadigingen.

Wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden om bij ons je spullen op te slaan? Neem dan contact op met één van onze adviseurs via telefoonnummer 088 “ 262 12 12.

- Erwin Fleer
Directeur Boxx Opslagverhuur

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk