Verzamelwoede.

Gepubliceerd: 28-01-2022

Een aantal jaar geleden werd het programma 'Mijn Leven in Puin' uitgezonden op RTL 4. In dit programma probeerden een aantal deskundigen mensen met een zware verzamelwoede er weer bovenop te helpen. Van slaapkamers vol met kranten, keukens met afhaalbakjes torenhoog, garages afgeladen met oude fietsen en kapotte autobanden. Kortom, spullen waar niemand nog iets aan heeft. Maar wat is verzamelwoede eigenlijk en hoe kom je er aan? En kan je helpen als iemands opslagruimte tot de nok toe vol zit met onbruikbare spullen? In dit artikel vertellen we je meer over hoarding.

Wat is een hoarder?

Een hoarder is iemand die lijdt aan een psychiatrische aandoening genaamd compulsive hoarding. In het Nederlands spreken we ook wel van verzamelwoede. Hoewel verzamelwoede niet al te ernstig klinkt, kan hoarding extreme vormen aannemen. Uiteindelijk komt hoarding neer op ˜een obsessieve angst van iemand om zich te ontdoen van spullen.' De term spullen moet je hier in de breedste zin van het woord lezen, van inboedel, kleding, kranten, bakjes tot kringloopartikelen enzovoorts. Met een ander woord wordt deze aandoening aangeduid als disposofobia. In mensen met verzamelwoede kun je over het algemeen de volgende vier kenmerken herkennen:

  1. Iemand die grote hoeveelheden spullen bewaart en/of verzamelt, terwijl deze spullen volgens anderen praktisch van geen economische (of emotionele) waarde zijn
  2. Van spullen wegdoen is nauwelijks sprake of met enorm veel moeite
  3. Er is zo goed als geen plek om de ruimte te gebruiken waar die voor bedoeld is, zoals slapen op het bed in de slaapkamer
  4. Er is sprake van een heel hoog stresslevel

Hoe ontstaat hoarding eigenlijk?

Het lijkt er in eerste instantie niet op, maar hoarding is een uiting van het hebben van controle. Het verkrijgen, beheren, ordenen en bezitten van spullen geeft een persoon het gevoel van controle. Deze behoefte naar controle kan op verschillende manieren ontstaan, maar begint vaak al op jonge leeftijd. Het kan samenhangen met een traumatische ervaring. Een voorbeeld is de beleving als kind dat hij of zij niet gezien of belangrijk gevonden wordt. Daarnaast kan een scheiding waarin geen aandacht voor het kind is eenzelfde effect hebben. Eigendommen en spullen verlaten het kind namelijk niet. Uit beide voorbeelden blijkt dat hoarding eigenlijk helemaal losstaat van spullen, maar een probleem is dat zijn oorsprong vindt in de psychologie van een mens.

Wat kun je doen om te helpen?

Uit onderzoek is gebleken dat zo'n twee tot vijf procent van de bevolking een extreme verzamelaar of hamsteraar is en dus last heeft van verzamelwoede. Op basis van een bevolking van bijna 17,8 miljoen mensen zijn dat al meer dan 355.000 mensen die als hoarders aangeduid kunnen worden. Misschien is het je buurman op het garagepark of stiekem je oma met haar schuur achter het huis? Hoe dan ook, het is fijn om iemand te kunnen helpen. Nu is hulp in dit geval ingewikkelder dan een keer flink de bezem erdoor halen en van alles opruimen. Omdat het hier om een psychologisch probleem gaat, zal de hoarder in dit geval intrinsiek gemotiveerd moeten raken. Iemand zal de hulp die hij of zij aangereikt krijgt ook moeten willen accepteren. Als het moment daar is dat iemand de hand naar je uitsteekt en om hulp vraagt, weet dan wie de geschikte hulp kan bieden. Vaak gaat het om een combinatie van psychologen en soms psychiaters en medicatie. Wat jij als omstander kan doen is er zijn voor de hamsteraar, als die persoon je nodig heeft.

Houd een oogje op je opslagruimte

Ondanks dat je iemand niet van zijn disposofobia af kunt helpen, kun je wel opletten hoe het met iemand gaat. Als je opvalt dat iemand wel veel oude kranten of bakjes heeft staan, wees hier dan bij een volgend bezoek scherp op. Ga iets vaker bij iemand langs om te vragen hoe het gaat of bied hulp aan met opruimen. Bij eventuele weerstand of problemen kun je kennis inwinnen bij Yourganize of via de Nederlandse Hoarding week.

Boxx Opslag verhuurt opslagruimte op verschillende locaties in Nederland en diverse afmetingen. Denk aan self storage units, garageboxen en onze unieke mobiele opslagboxen. Met onze ruimtecalculator bereken je gemakkelijk hoeveel ruimte je echt nodig hebt. Neem, voor vragen of meer informatie, contact op met een van onze ruimteadviseurs.

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk