Waar te beginnen bij het kopen van een opslagruimte?

Gepubliceerd: 21-09-2021

Eerder hebben we je verteld over verschillende soorten opslagruimte, de voordelen van het huren van een opslagbox en dat huren voor ondernemers ook aantrekkelijk is. Nu kijken we naar een permanentere oplossing voor je opslagprobleem: kopen. Om een opslagruimte aan te schaffen zijn er een paar stappen om te ondernemen, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Het doel en de reden van de opslagruimte

Het lijkt wat eenvoudig, maar om een garagebox te kopen beginnen we met een reden. Stel jezelf de vraag ˜Wat is de reden van de aanschaf?' Het kan zijn dat je een investering wil doen, meer ruimte buitenshuis wil, archief- of voorraadopslag. Misschien overweeg je een werkplek met opslagruimte in te richten. Aan de vorige vraag is direct de volgende gelinkt, ˜Wat is het doel van de opslagruimte?' Hoewel dit een voor de hand liggende vraag lijkt, is deze gelinkt aan eventuele toekomstplannen. Door dit helder te hebben voorkom je dat je om de paar jaar een nieuwe koop moet doen. Gaan die extra kubieke meters ingevuld worden als hobbyruimte, bedrijfs- of werkruimte? Of heeft de ruimte als doel een veilige opslagplaats voor je extra spullen?

Dit zijn de toekomstplannen

Hoewel het niet altijd makkelijk is om in de toekomst te kijken, raden we je ten zeerste aan om dit zo ver mogelijk te doen. Dit advies geldt voornamelijk voor ondernemers die voor zakelijke doeleinden een opslagruimte willen kopen, maar ook vanuit particulier oogpunt is het verstandig om hierbij stil te staan. Als particulier koper kun je jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

  • Ga ik mijn hobby in de toekomst uitbreiden of veranderen?
  • Gaan er in de toekomst nog spullen van anderen, zoals kinderen, in opgeslagen moeten worden?
  • Moet er naast mijn auto/ caravan nog meer in passen?

Als ondernemer kun je hier over nadenken:

  • Wat is mijn ambitie om te groeien over de komende jaren?
  • Op welke termijn zit er groei in mijn onderneming?
  • Komt er personeel bij in de nabije toekomst?
  • Hoeveel ruimte heb ik nodig voor mijn voorraad nu en over een bepaalde tijd?

Onderzoek doen naar kopen

Wanneer de reden, het doel en de toekomstplannen duidelijk zijn gaan we over naar de onderzoeksfase. Onderzoek in deze stap van het proces al je opties. Er is een goed kans dat je in eerste instantie aan een garagebox denkt, maar ga eens brainstormen met bekenden. Zo kom je erachter dat er veel meer mogelijkheden zijn, zoals een opslagbox of self storage kopen. Dan is er nog het onderscheid tussen dit zelfstandig doen of bij een erkende opslagverhuurder. 

Om er nog steeds zeker van te zijn dat het kopen van een opslagruimte voor jou de juiste keuze is, zetten we hier ook de voor- en nadelen op een rijtje. Een paar voordelen zijn dat je vermogen opbouwt, investeert in je bedrijf en niet hoeft om te gaan met een verhuurder. Dat je zelf verantwoordelijk bent voor de onderhoudskosten en het pand eventueel in waarde kan dalen, kun je zien als de nadelen. 

Dan blijft onderzoek naar de locatie en het beste financiële moment over. Buiten reisafstand, zijn er nog een aantal punten om op te letten bij het kiezen van een opslaglocatie. Denk hier bijvoorbeeld aan voorzieningen die aanwezig zijn. Het aankopen van een opslagruimte is een momentopname, maar heeft wel direct invloed op de nabije toekomst. Doe daarom eerst onderzoek naar de hypotheekkosten versus de huurprijzen. Als ondernemer is het verstandig om er rekening mee te houden in je boekhouding.

Is er noodzaak om te kopen?

Na al het denken, plannen en onderzoek, is er nog een stap te ondernemen tot je overgaat tot actie. ˜Is er een directe noodzaak om te kopen?' Deze vraag is van belang om onderscheid te maken in ˜wens voor de toekomst' en ˜broodnodig voor mij/ de onderneming'. Als er sprake is van een directe noodzaak om een opslagruimte te kopen, zijn er een aantal financiële zaken om naar te kijken. In eerste instantie naar de aankoopkosten, maar denk hierbij ook aan de investeringsaftrek, wel of geen BTW en of er sprake is van overdrachtsbelasting?

Boxx Opslag is de opslagverhuurspecialist van Nederland. Daarnaast bieden wij de optie om te beleggen in verschillende opslagruimtes, zoals vastgoed, opslagunits en verhuurde garages. Op een aantal van onze locaties zijn garageboxen ook te koop. Neem snel contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Andere Boxx Blogs.

Blog categorieën.

Boxx blogs
Nieuwsberichten
Verhuis tips
Vragen en antwoorden
Werken bij
Zakelijk